Lavendel te koop

Het lavendel seizoen van Lady Lavendel loopt van maart tot september.

Lavandula Angustifolia

Wordt ook wel de spijklavendel of echte lavendel genoemd en is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een lage, sterk vertakte struik die bekend is vanwege de aromatische olie die gebruikt wordt in de cosmetica. De lavendel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, waar de plant groeit op droge, rotsige hellingen. Tegenwoordig is de lavendel in grote delen van Europa een populaire tuinplant. De hoogte is circa 30 tot 40cm.

Door snoeien kunnen de planten compact gehouden worden en zo worden er weer jonge scheuten gevormd.

Voor de industrie wordt lavendel gekweekt. De heerlijk geurende bloemen worden verzameld als ze net opengaan. Daarna wordt de olie eruit gehaald.

De bladeren zijn grijsgroen van kleur. Ze zijn min of meer lijnvormig en hebben een lengte van maximaal 4 cm. De soortaanduiding Angustifolia is dan ook latijn voor ‘smal blad’.

De bloemen zijn purperachtig blauw en hebben een doorsnede van 3-5mm. De bloeiwijze is aarvormig. De Angustifolia bloeit gedurende de zomermaanden (juni tot augustus).

Lavandula Stoechas

De Lavandula Stoechas, ook wel kuiflavendel of vlinderlavendel genoemd, is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een sterk vertakte en opvallend geurende struik. De soort komt voor in het Middenlandse Zeegebied op droge, steenachtige rots hellingen. Vaak zijn ze in gezelschap van kurkeiken.

De hoogte is circa 50cm. De bladeren zijn grijsachtig groen en fluweelzacht. Ze zijn lijnvormig en worden maximaal 4cm lang.

De vlinderlavendel bloeit eerder dan de echte lavendel (Lavandula Angustifolia) van april tot september. Wanneer op tijd de uitgebloeide bloemen eruit worden geknipt, kan de vlinderlavendel meerdere keren per jaar in bloei komen.

De bloemen lijken op die van de echte lavendel, maar zijn korter en bevinden zich dichter bij het groen. Ze vormen langwerpige aren met aan de top enkele purperkleurige schutbladen. De vliezige schutbladen lijken op een vlinder, vandaar de naam vlinderlavendel.

Frida Liebeton


‘Mensen vragen mij wel eens… Waarom alleen maar Lavendel? Lavendel is een heel dankbaar product’

In 2013 ben ik, na een carrière als zelfstandige in de zakelijke wereld, begonnen met de verkoop van de lavendelplanten in de bocht bij het Zweefvliegveld in Noordwijk. Vanaf dag één, kreeg ik alleen maar leuke en enthousiaste reacties. Ik had nooit verwacht dat het zich allemaal op deze manier zou ontwikkelen.

Op het veld heb ik verschillende soorten en kleuren lavendelplanten staan. Hierdoor kan ik heel goed laten zien hoe een lavendel groeit, bloeit en hoe de planten onderhouden moet worden. Vanaf juni komt er kleur en wanneer het echt hoog zomer is, staat de lavendel vol in bloei. Lavendel is niet alleen mooi en ruikt lekker, je kan er ook nog wat mee doen.

Met de Houten Hoeve is een droom werkelijkheid geworden. Ik had nooit verwacht iets te mogen bouwen, maar met het houten gebouw erbij is het plaatje compleet. Elke dag ben ik heel dankbaar dat ik mijn leven op deze manier kan invullen op deze unieke plek.

De inspirerende locatie krijgt steeds meer vorm door de creatieve ondernemer binnen de Houten Hoeve. Wat mijn uiteindelijke doel is, weet ik niet. Maar wat ik wel weet is dat je iets moet doen wat je leuk vindt.